Porträttbild: Albin Olsson / Wikimedia
Leif GW Persson (född 1945) är en svensk kriminolog, författare och TV-personlighet som är mest känd för sina böcker om kriminalkommissarie Lars Martin Johansson, som vi först hittar i boken Grisfesten. Persson har en gedigen bakgrund inom kriminalvården och har också varit professor i kriminologi vid Stockholms universitet.
Som författare debuterade Persson 1978 med boken Grisfesten och har sedan dess skrivit flera populära kriminalromaner, inklusive En annan tid, ett annat liv och Den döende detektiven. Hans böcker är ofta tungt researchade och tar upp aktuella samhällsfrågor. Persson har också gett ut flera fackböcker om kriminologi och brottsbekämpning.
Som TV-personlighet har Persson medverkat i flera program, inklusive den populära kriminalprogramserien Veckans brott. Han har också varit en aktiv samhällsdebattör och har bland annat varit kritisk till Sveriges drogpolitik och rättsväsende.
På den här sidan listar vi några av Leif GW Perssons mest kända böcker. Klicka på bokomslagen för att lära dig mer och köpa böckerna.
Innehåll
- Lista över Leif GW Perssons klassiker
- 1. Grisfesten (1978)
- 2. En annan tid, ett annat liv (2003)
- 3. Linda – som i Lindamordet : roman om ett brott (2005)
- 4. Gustavs grabb (2011)
- 5. Den döende detektiven (2010)
- 6. Faller fritt som i en dröm (2007)
- 7. Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002)
- 8. Bombmakaren och hans kvinna (2015)
- 9. Samhällsbärarna (1982)
- 10. Den som dödar draken (2008)
- Mer om Leif GW Persson
Lista över Leif GW Perssons klassiker
Listan innehåller sponsrade länkar till bokbutiker online som vi på Bokguiden rekommenderar.
1. Grisfesten (1978)
Grisfesten är den första romanen om Lars Martin Johansson och hans kollegor. Ett postrån på försommaren i Stockholm följs av två mord. Att det finns ett samband mellan händelserna framkommer snart. Men när polisens utredare till slut kommer gärningsmannen på spåren börjar det kärva. Vissa personer har nämligen ett intresse av att hemlighålla spaningen. Kriminalinspektörerna Jarnebring och Johansson får anledning att konstatera att de verkligt stora bovarna ofta går fria, och det gör dem ursinniga.
Det levande porträttet av Stockholm på 70-talet gör denna bok till en riktig klassiker.
2. En annan tid, ett annat liv (2003)
Torsdagen den 30 november mördas en tjänsteman i sin lägenhet på Östermalm. En motvillig Jarnebring svarar på larmet. När han och kriminalinspektör Anna Holt kommer dit har gärningsmannen hunnit försvinna. Det blir ingen bra mordutredning och efter en kort tid läggs den ner.
Samtidigt tycks utredningen leva ett hemligt liv. Säpo går runt och ställer frågor om mordoffret, frågor om en annan tid och ett annat liv, och om betydligt allvarligare brott än det som Jarnebring och Holt försöker få någon rätsida på.
3. Linda – som i Lindamordet : roman om ett brott (2005)
En roman som bygger på en verklig händelse, mordet på Linda i Falun. Persson använder sitt omisskännliga berättarsätt och skildrar händelserna och utredningen på ett sätt som känns autentiskt och samtidigt fascinerande. En psykologiskt djupdykning i en av de mest uppmärksammade mordutredningarna i Sverige.
4. Gustavs grabb (2011)
Gustavs grabb är en skönlitterär roman som lånar drag från författaren Leif GW Perssons egna liv.
Det mesta av boken är sanna historier från GW:s egna liv, med uppväxten, och familjerelationerna till modern och fadern som centrala teman.
En spännande bok som skildrar en uppväxt under 1940-talets Sverige och framåt.
5. Den döende detektiven (2010)
En annorlunda detektivroman där huvudpersonen är en polis som drabbats av en allvarlig sjukdom och snart kommer att dö. Perssons skarpa dialog och omisskännliga känsla för samhällskritik och politisk intrig gör denna bok till en särskilt gripande och tankeväckande läsupplevelse.
6. Faller fritt som i en dröm (2007)
Det är den 15 augusti 2007 och måttet är rågat för Lars Martin Johansson, chef för rikskriminalen. Han tänker lösa Palme-mordet. I hemlighet samlar han de vassaste medarbetarna och tillsammans börjar de med fräscha ögon gå igenom det omfattande utredningsmaterialet. Christer Pettersson är inte Palme-mördaren. Det slås snabbt fast.
7. Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002)
En roman om ett dödsfall som inte är så uppenbart som det först verkar. Med sin karakteristiska skärpa skildrar Persson ett spännande utredningsfall.
8. Bombmakaren och hans kvinna (2015)
Det är måndagen den elfte maj när Lisa Mattei, operativ chef på Säkerhetspolisen, får ett telefonsamtal från sin chef. Ett al Shabaab-näste i Eskilstuna förbereder ett terrorattentat i Sverige. Närmare bestämt under Kungafamiljens nationaldagsfirande på Skansen. Mattei samlar kompetent folk kring sig och ett intensivt och metodiskt spaningsarbete börjar. Stämmer tipset? Finns det en mullvad inom Säpo?
9. Samhällsbärarna (1982)
Vad kan en före detta förman från Västerås ha gemensamt med en polsk cellist, en skötsam flicka från Hälsingland med ett fyllo från Birkastan, en jugoslavisk restaurangägare med två palestinska flyktingar? Har Berg, Borg, Mikkelson, Orrvik och Åström för vana att misshandla folk i polisbussen? Och vad menade egentligen Nils Rune Nilsson när han döende på sjukhuset mumlade: ”Björneborgarnas marsch”? Sammantaget ger det mycket att grubbla på för polisintendenten Lars Martin Johansson och hans kollegor.
10. Den som dödar draken (2008)
Den oefterhärmlige kriminalkommissarien Evert Bäckström har ett mordfall att lösa. Ett till synes helt vanligt fyllskallemord. Men trots att läkarens stränga krav på förändrad livsföring hotar att störa Bäckströms osvikliga analytiska förmåga upptäcker han att skenet bedrar. Dettaär ett alltförkomplicerat mordfall för vanliga poliser. Det krävs en Bäckström för att det ska kunna lösas — även om det förutsätter att Bäckström måste beväpnas, oavsett vilka konsekvenser det får.
Mer om Leif GW Persson
Leif GW Persson är född och uppvuxen i Stockholm och har en bakgrund som polis. Han tog examen i kriminologi vid Stockholms universitet 1972 och disputerade senare inom samma ämne. Han har sedan dess varit verksam som kriminolog och har bland annat arbetat som kriminalkommissarie och som rådgivare åt svenska regeringen.
Leif GW Persson har blivit en offentlig person i Sverige och har medverkat i flera tv-program, där han har analyserat och kommenterat brott och kriminalfall. Han har även fått stor uppmärksamhet och kommit att bli älskad för sin personliga stil och karaktäristiska sätt att uttrycka sig.
Leif GW Persson är en mångfacetterad personlighet som har gjort betydande bidrag till både forskningen om brott och brottsbekämpning samt litteraturen i Sverige.
Vem gillar Leif GW Perssons böcker och verk?
Leif GW Perssons böcker och verk tilltalar oftast läsare som är intresserade av kriminalromaner, polisarbete och brottsbekämpning. Hans romaner är ofta baserade på verkliga händelser och utspelar sig ofta inom svensk poliskår och brottsbekämpning. Han har också skrivit flera faktaböcker om kriminalfall och brottsutredningar.
Många läsare uppskattar Perssons sätt att skriva och hans förmåga att fånga läsarens intresse genom att skildra komplexa samhällsfrågor på ett underhållande och spännande sätt. Han är också känd för sin humoristiska stil och sina ironiska kommentarer.
Carl heter jag och jag driver Bokguiden. Jag älskar böcker, och jag försöker sikta på att antingen läsa eller lyssna klart en bok varannan vecka. Med Bokguiden hoppas jag kunna inspirera fler till att hitta det fina i att läsa en god bok.